Buscar
  • sandra rodericks

Per què llegir en veu alta

Actualizado: 20 de ago de 2018

Els avantatges de llegir en veu alta als teus fills, independentment de la seva edat


El primer post d'aquest blog havia d'unir una defensa a ultrança de la lectura en veu alta i al gran Roald Dahl.


Encara que a casa hem llegit als nostres fills en veu alta des que eren bebés, l'experiència més grata de lectura compartida va ser quan als 6 anys vam començar a llegir diversos llibres de Roald Dahl un darrera l'altra (i algun d'ells més d'una vegada), en una fase gairebé monotemàtica.

Vem començar amb Charlie y la Fábrica de Chocolate, vam seguir amb Los Cretinos, després amb El Superzorro, Mathilda, James y el Melocotón Gigante, ...


L'efecte de llegir aquests textos desacomplexats, a dia d'avui gairebé políticament incorrectes, divertits, plens d'acció, amb persontatges cruels, grotescos, malvats, va suposar un abans i un després per nosaltres, i també va servir per comprovar com un bon text, una bona història i molt bons personatges, poden fer vibrar els nens.I és que Roald Dahl és únic. I el penso recomanar sempre, tant a petits com a adults. A més que les il.lustracions de Quentin Blake sempre aniran lligades a aquest autor. Magnífic tàndem.
Legir en veu alta

Quan arriba el moment d'anar a dormir, després de la lluita diària per la dutxa, pel sopar, per rentar-se les dents... tant ells com nosaltres estem ja a les últimes. Però el moment íntim de tombar-se un moment amb ells i llegir-los en veu alta, no té preu.


Crec fermament que llegir-los en veu alta, apropar-lis la literatura d'aquesta manera, equival al fet de que ells llegint directament en silenci. El més important és despertar el gust per la 'lectura', per la narració, pel discurs. És indiferent en quina forma. I té el plus del moment compartir. Si quan llegim plegats sorgeix alguna paraula que no entenen, les pregunten i pots resoldre en aquell mateix moment els seus dubtes. I inclús si narres situacions concretes, pots estar donant peu a que ells t'expliquin problemes o situacions que han viscut a la seva vida i que potser d'una altra manera no t'explicarien.


Si a casa hi ha algú amb problemes amb la lectura, a qui li costi especialment decodificar, es encara més important llegir en veu alta: es una manera de que no acabin odiant la lectura i els llibres, i fer que gaudeixin d'una bona història sense l'esforç que suposa per ells llegir ells mateixos.


(Més endavant farem un post només per parlar de Roald Dahl)


#legirenveualta #RoaldDahl #lij #trucs #literaturainfantil #clàssics #unpamdospams

44 vistas
  • Gris Icono de Instagram

(c) 2018 by Sandra Rodericks. Proudly created with Wix.com

(c) Illustration by Maria Guitart